Agressie in de zorg raakt teams diep. Hoe ondersteun je medewerkers zodat ziekteverzuim, verloop en uitval worden voorkomen? Ontdek de aanpak van Zorg Interventie Groep en De Dokter in Evenwicht.
Agressie op de werkvloer is voor veel zorgprofessionals een realiteit geworden. Zeker in sectoren als de GGZ, gehandicaptenzorg en forensische zorg. De recente cijfers spreken voor zich:
- 90% van de zorgprofessionals ervaart verbaal geweld (NU’91, 2024)
- 33% heeft te maken gehad met fysiek geweld (Pharmaceutisch Weekblad, 2025)
- 86% ziet agressie de afgelopen jaren toenemen (NU’91, 2024)
- Tegelijkertijd stijgt het ziekteverzuim (8,2% in de zorg, TNO Arbobalans 2024)
- Vooral jonge collega’s overwegen om de zorgsector te verlaten (V&VN, 2022)
Agressie raakt niet alleen de medewerker die het overkomt. Het zet ook druk op de teams waarin zij werken. Er ontstaat spanning, onzekerheid en soms een cultuur waarin incidenten genormaliseerd worden. “Het hoort er nou eenmaal bij”, "Zo erg was het nu ook weer niet," "We moeten weer door," klinkt het dan.
Maar achter deze uitspraken schuilt vaak iets anders: gebrek aan ruimte om het bespreekbaar te maken. Onzekerheid over hoe te handelen. Angst om collega’s te belasten. En op de achtergrond: sluimerende uitval en uitstroom.
Teams hebben veel veerkracht — als er ruimte is om samen te bouwen
Wat we in de praktijk zien: teams willen wél. Er is vaak veel betrokkenheid en professionaliteit. Maar soms ontbreekt de bedding om samen stil te staan bij wat er gebeurt. Om emoties te benoemen. Om goede afspraken te maken. En om elkaars veerkracht opnieuw te versterken.
Agressie hoeft geen aanleiding te zijn voor voortdurende onveiligheid. Het kan juist aanleiding zijn om als team sterker te worden.
Veiligheid vraagt om rust, structuur en aandacht
Zorg Interventie Groep en De Dokter in Evenwicht ondersteunen teams die onder druk staan. Niet alleen door adviezen te geven, maar door samen op de werkvloer stappen te zetten. We brengen rust, herstellen structuur en bouwen samen aan duurzame oplossingen.
Onze aanpak bestaat uit:
- Samen met het team analyseren wat er speelt
- Helder maken van rollen en afspraken
- Werken aan een veilige aanspreekcultuur
- Gezamenlijke reflectiemomenten creëren
- Ondersteuning na incidenten goed regelen
Duurzame verbetering is altijd een gezamenlijk proces
Wanneer teams deze stappen zetten, zien we dat de effecten voelbaar zijn:
- Ziekteverzuim daalt
- Jonge professionals voelen zich beter ondersteund
- Agressie wordt bespreekbaar
- Werkplezier en stabiliteit keren terug
De kracht van teams zit in de verbinding. In het durven delen wat moeilijk is. In het herstellen van overzicht en duidelijkheid. En in het vertrouwen dat er samen aan oplossingen gewerkt wordt.
Samen werken aan stabiele zorgteams
Veilige zorg begint bij veilige teams. En stabiele teams groeien niet vanzelf. Dat vraagt om ruimte, aandacht, goede begeleiding en samen werken aan rust. Wil je weten wat wij samen met jouw team kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.